Jeu de Boules voor iedereen

40 jaar DBW

In het najaar van 1981 kwamen een paar enthousiaste Frankrijkgangers bij elkaar en besloten om in Oud-Beijerland een jeu de boulesvereniging op te richten. En zo was De Beijerse Worp een feit.


Wij kregen het terrein van de Theetuin Rustburg aan de Zinkweg door de gemeente aangewezen als speelveld. Mede door de heel oude boom die daar stond was het al direct een gezellige Franse sfeer. Als kantine mochten wij van de bovenverdieping van Rustburg gebruik maken.

Wij zijn eerst een aantal jaren bondslid geweest, dit om ervaring met spelen op te doen. In 1991 deden wij zelfs mee aan de landelijke competitie.
Het bondslidmaatschap hebben wij later opgezegd en zijn wij een zogenoemde vrije vereniging geworden.

Onze leden beoefenden in het dagelijks leven veel verschillende beroepen; zo hadden wij onder andere een dominee, timmerman, wethouder, politieagent, vuilnisman, barkeeper, een graficus, douaneambtenaren, leraren en huisvrouwen. Een verscheidenheid aan mensen die heel gezellig met elkaar speelden.

In de Hoeksche Waard bestonden inmiddels drie verenigingen en zo ontstond een regiocompetitie met Strijen (Ventura) en Puttershoek (De IJsboulers). Ook de “buren” uit Barendrecht (Vitesse) deden daarin mee. Dit waren heel gezellige clubontmoetingen waar de organiserende vereniging zijn uiterste best deed om er met elkaar een gezellige dag van te maken. Het mag gezegd; DBW trok de eindwinst van de competitie vaak naar zich toe.

Wij hebben ons als leden van DBW ook nog laten vastketenen aan “onze” oude boom want die moest volgens de gemeente verdwijnen omdat hij ziek was. De bomenstichting kon er echter niets aan ontdekken. Wij zijn er zelfs nog mee op de TV Rijnmond geweest in een kort filmpje. Het heeft helaas niet geholpen.

Na de brand, halverwege de jaren ’90, in het oude gebouw Rustburg, anno 1893, moest alles afgebroken worden. Voor ons als boulers een strop want wij hadden daardoor geen kantine meer . De gemeente bedacht voor ons een noodoplossing, in de vorm van een porta-cabin op het terrein die als kantine dienst kon doen. Deze porta-cabin werd officieel door de locoburgemeester mevrouw A. Lakenstein in gebruik genomen.

Wij moesten wel op zoek naar een nieuwe locatie. De gemeente wees ons diverse plaatsen aan maar die werden door het bestuur allemaal afgewezen . Uiteindelijk kregen wij een stuk grond toegewezen naast de Open Hof kerk. Dit was al omzoomd met bosjes en als die in de loop der tijd zouden groeien hadden wij een zo goed als windvrij terrein.
Wij wilden daar dan ook graag een clubgebouw hebben. Een geluk bij een ongeluk was dat de suikerfabriek in Puttershoek stopte en er daardoor een aantal porta-cabins vrij kwamen die wij konden gaan gebruiken. In de winter van 2009 zijn leden van ons begonnen aan die forse klus. Er werd getimmerd en gezaagd, gescholden en weer goed gepraat met als resultaat dat in juli 2010 de cabins door middel van een hijskraan op ons terrein geplaatst werden. Alle cabins werden aan elkaar aangesloten en daarna moest er natuurlijk nog een dak op.
Voor de buitenkant kregen wij weer medewerking van de gemeente want op de plaats waar een rotonde moest komen stond een houten schuur waarvan wij alles mochten gebruiken als wij hem zelf maar afbraken.
De volgende stap was het interieur; er moest geschilderd en behangen worden en wij wilden er een mooie bar in hebben. Parketcentrum De Hoekse (nu Vloerencentrum De Hoekse) zorgde door aanlevering van laminaat met een marmerstructuur, dat wij een chique bar kregen. Zo vorderde alles en kwamen wij steeds dichter bij de opening.
Er moesten ook banen aangelegd worden om op te spelen. Het werden er 10, die door een touw te splitsen waren in 20 banen. Zo zouden wij bij wedstrijden veel mensen tegelijk te kunnen laten spelen. Er werd gezocht naar de juiste onder- en bovenlaag wat heel belangrijk was om een terrein te krijgen met een goede afwatering .Dat is prima gelukt.
De officiële ingebruikname was in november 2010. Wij hebben er gelijk maar een gezellige middag van gemaakt met een hapje en een drankje voor de leden en voor de besturen van de door ons uitgenodigde verenigingen.

De afgelopen veertig jaar hebben wij verschillende evenementen georganiseerd en bezocht.
Zo gingen wij één keer per jaar naar een groot toernooi in Esch, Het Esche Boeltje genaamd. Daar gingen wel 30 leden naartoe en verbleven op de naburige camping in Boxtel. Wij gingen dan vrijdag al van huis en kwamen zondagavond terug. Zaterdag speelden wij dan. Er werd op elk mogelijk stukje grond gespeeld, Esch is maar een klein dorp maar het organiseerde de grootste jeu de boulewedstrijd van het hele land met wel 500 deelnemers en zo kon het gebeuren dat je in een knollenveld moest spelen. Met een borrel en een hapje was het heel gezellig, dat begrijpt u.

Naast het boulen hebben wij ook tien keer een echte rommelmarkt in onze kantine en daarbuiten gehouden. Deze rommelmarkten brachten voor de vereniging met daarbij ook een verloting, altijd een leuk bedrag op.
Een aantal jaren hebben wij een wisselbekertoernooi georganiseerd op het strand bij de Haringvlietbrug. Er kwamen daar soms wel meer dan 140 personen spelen.
Ieder jaar hebben wij met een vereniging uit De Lier (De Boullier) een onderling toernooi. Het ene jaar bij ons, het ander bij hen.
In onze kantine organiseren wij voor onze leden thema-avonden. Zo hebben wij een Franse-avond gehad, met alpinopetjes, vlaggetjes en stokbrood, een tapasavond met diverse tapasgerechtjes en jaarlijks onze kerstbrunch.

Zoals u kunt lezen zijn wij geen vastgeroeste vereniging. Wij zijn met elkaar een gezellige vereniging.

Corona heeft ook bij ons geleid tot noodgedwongen niet kunnen en mogen spelen. Op het moment van schrijven van het voorgaande zitten wij net op de overstap naar meer vrijheid en mogen wij weer ongelimiteerd open en spelen. Het is ook zeker weer tijd om met de regioverenigingen toernooien te organiseren.

Wij bestaan dus al weer veertig jaar en nieuwe leden zijn altijd welkom en worden door iedereen altijd gelijk met open armen ontvangen.